Start van hoofdcontent

Stad

nl

"Verzakking door onbekwame mensen"

15 september 2009, 13.26 uur · Aangepast 16 september 2009, 13.36 uur

Als de gemeente Amsterdam genoeg goed personeel had gehad dat de bouw van de Noord-Zuidlijn begeleidde, waren er nooit huizen verzakt aan de Vijzelgracht.

Dat zei Bani Horvat, emeritus hoogleraar ondergronds bouwen en jarenlang adviseur van de gemeente, dinsdag tegen de raadsenquêtecommissie Noord/Zuidlijn. Door lekkages in een bouwput aan de Vijzelgracht verzakten daar vorig jaar tot twee keer toe huizen. Horvat: "Het ongeluk had bij een goed geleide, deskundige organisatie nooit mogen gebeuren." Volgens hem was de organisatie onvoldoende alert op de risico's en was er onvoldoende deskundigheid bij de betrokkenen bij het project.

Horvat voorziet nog problemen bij de oplevering van zogeheten diepe stations als Ceintuurbaan. De veiligheid wordt daar volgens hem nog een grote zorg. De extern adviseur was dinsdag ook kritisch over de financiële aansturing van de Noord/Zuidlijn. Naar zijn mening heeft de politiek al de hele tijd geen duidelijk eindbedrag qua kosten voor ogen. "Men liet zich steeds verrassen. Politiek gezien is dat ongezond sturen."