112

NL
V

'Ongeluk Amstelveen was kwestie van tijd'

17 september 2009, 18.22 uur · Aangepast 18 september 2009, 16.04 uur

Volgens de Inspectie Verkeer en Waterstaat moest er vroeg of laat wel een ongeluk gebeuren op het kruispunt van de Handelsweg en de Van Heuven Goedhartlaan in Amstelveen.

Donderdag verscheen een rapport over het ernstige ongeval van vorig jaar op die plek. In oktober reden toen op het kruispunt een tram en een bus tegen elkaar. Dertien personen raakten gewond, van wie vier ernstig. De bus reed vervolgens tegen een gebouw aan, dat ernstig beschadigd raakte.

Volgens de inspectie is het kruispunt riskant doordat bussen en trams elkaar daar vaak kruisen. Bij het verlenen van concessies aan verschillende openbaarvervoerbedrijven heeft de Stadsregio Amsterdam hier op geen enkele wijze rekening mee gehouden. Ook waren er geen duidelijke afspraken over wie voorrang had: bus of tram. Verder was de wit-blauwe tram slecht zichtbaar doordat de gebouwen op de achtergrond ook wit waren.

Dit specifieke ongeluk gebeurde doordat de trambestuurder werd afgeleid door een passagier en door rood reed. De buschauffeur lette onvoldoende op, waardoor de tram tegen de bus botste. De IVW heeft de GVB en Connexxion opgedragen maatregelen te nemen om de veiligheid op het kruispunt te verbeteren. De firma's hebben hun chauffeurs inmiddels verteld dat ze er goed moeten opletten. De Stadsregio Amsterdam en de gemeente Amstelveen kijken of een van de busdiensten een andere route kan krijgen.