Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ontvlambaar goedje in Amstel na lek

24 september 2009, 13.27 uur · Aangepast 25 september 2009, 11.24 uur

Bij Neville Chemical Europe BV (Cindu) in Uithoorn is donderdagochtend groot alarm geslagen. Dit gebeurde nadat er tijdens het opwarmen van een tank kunsthars met oplosmiddel de stof xyleen vrijkwam en vervolgens de Amstel inliep.

Omdat xyleen licht ontvlambaar is en bij inademen en huidcontact kan irriteren, heeft de brandweer direct het mengsel in de Amstel ingedamd en er een laag schuim overheen gelegd. Vervolgens is de massa opgeruimd en opgeslagen in een tank om te worden gezuiverd.  Er was volgens de brandweer geen gevaar voor de omgeving. Een fietser liep lichte verwondingen op nadat hij uitgleed over de xyleen. Meerdere mensen hadden ademhalingsmoeilijkheden. Zij zijn ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel.

In de ochtend van 8 juli 1992 raakte een reactorketel van het chemiebedrijf Cindu aan de Amsteldijk-Noord in Uithoorn oververhit. Op het moment dat de bedrijfsbrandweer de ketel probeerde te koelen, explodeerde deze. Drie bedrijfsbrandwachten kwamen om het leven, elf medewerkers raakten gewond.