Start van hoofdcontent

Stad

nl

Welten uit zware kritiek op Cohen

17 oktober 2009, 14.45 uur · Aangepast 22 november 2011, 16.06 uur

Hoofdcommissaris Bernard Welten heeft zaterdag zware kritiek geleverd op burgemeester Job Cohen en minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Hij deed dat in een interview met NRC Handelsblad, dat zaterdag werd gepubliceerd. Welten vindt dat hij onvoldoende ruimte krijgt om in het openbaar te vertellen "wat er speelt in de samenleving en op welke wijze er iets aan gedaan kan worden."

"Ik moet veel inslikken. Ik moet mijn ambities bijstellen. Het is niet de bedoeling dat ik veel agendeer", aldus Welten. Ter Horst heeft hem sinds ze begin 2007 minister werd, nog nooit ontvangen. "De minister praat geloof ik nooit met politiemensen, maar alleen met bestuurders", aldus Welten.

"De oude generatie korpschefs werd het nog gegund kwesties aan de orde te stellen. Maar nu leidt het tot een ongemakkelijk gevoel bij bestuurders en daarom willen ze het niet meer." Welten vertelt dat dat gevolgen heeft gehad voor zijn werk. "Ik zit hier niet helemaal schadevrij. Er zijn wel momenten geweest dat het zichtbaar was dat er spanning was." Cohen wil niet reageren op de uitlatingen van Welten.