Start van hoofdcontent

Stad

nl

Herdenking op moordplek Theo van Gogh

2 november 2009, 09.22 uur · Aangepast 22 november 2011, 18.00 uur

Het is vandaag vijf jaar geleden dat filmmaker Theo van Gogh in de Linnaeusstraat werd vermoord. Op de moordplek stond vanmorgen bijna niemand echt stil bij deze tragische gebeurtenis.

Er werd vanmorgen door een voorbijganger alleen een cactus neergezet. Later op de dag zijn er ook bloemen op de moordplek achtergelaten. Martin Verbeet, stadsdeelvoorzitter Oost-Watergraafsmeer, legde op het tijdstip van de moord bloemen neer bij de De Schreeuw. De Schreeuw is het monument in het Oosterpark ter nagedachtenis aan Theo van Gogh.

De extremistische moslim Mohammed B. vermoordde Theo van Gogh op de ochtend van 2 november 2004 in de Linnaeusstraat in stadsdeel Oost. Van Gogh had volgens hem de islam beledigd, onder meer met zijn film Submission. Voor zover bekend is de enige openbare herdenking in Amsterdam de jaarlijkse bijeenkomst van de stichting Vrienden van Pim Fortuyn. Zij komen samen op de plek van de moord. Volgens de organisatie zijn daar ook de ouders van Van Gogh, het Tweede Kamerlid Rita Verdonk en voorzitter Ahmed Marcouch van stadsdeel Slotervaart bij. In voorgaande jaren kwamen er slechts een handvol mensen naar deze herdenking.

Verder zijn er enkele debatten in de stad. Zo gaan allochtone politici met elkaar in discussie over de vijf jaar sinds de moord in het jongerencentrum Argan. Onder hen zijn stadsdeelbestuurders Fatima Elatik en Fouad Sidali. Het cultuurcentrum brug9 vertoont de film Interview van Van Gogh. De moord leidde tot grote spanningen tussen moslims en niet-moslims in Nederland. B. kreeg in juli 2005 een levenslange gevangenisstraf opgelegd door de rechtbank in Amsterdam. Sindsdien zit de extremist in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

AT5 zond afgelopen zaterdag een aantal oude afleveringen van programma's van Theo van Gogh uit