Start van hoofdcontent

Stad

nl

Baâdoud verslaat Marcouch na bizarre avond

8 december 2009, 09.17 uur · Aangepast 9 december 2011, 12.41 uur

Niet Ahmed Marcouch, maar Achmed Baâdoud wordt lijsttrekker voor de PvdA in stadsdeel Nieuw-West voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart.

Tijdens een ledenraadpleging werd de stadsdeelvoorzitter van Slotervaart maandagavond na drie stemronden verslagen door zijn belangrijkste tegenstrever. De 37-jarig Baâdoud, net als Marcouch van Marokkaanse afkomst, is momenteel nog stadsdeelwethouder van onder meer Financiën, Economie en Werkgelegenheid in Osdorp.

De spanningen liepen maandagavond hoog op. Marcouch behaalde bij de eerste ronde de meeste stemmen, maar die waren net niet genoeg voor een absolute meerderheid. Een tweede ronde leidde ertoe dat de kandidaten precies evenveel stemmen kregen. Volgens het reglement van de partij, zou daarop een loting moeten volgen maar dat vonden de leden "onbevredigend". Daarom besloten ze tot een herstemming. De uitslag na de derde ronde was 83 stemmen voor Marcouch en negentig voor Baâdoud.

De uitslag is verrassend aangezien Marcouch werd gezien als de gedoodverfde winnaar. Een speciaal gevormde PvdA-sollicitatiecommissie had hem unaniem voorgedragen als lijsttrekker. Toen een meerderheid van het lokale bestuur de voorkeur bleek te hebben voor Baâdoud, grepen landelijke PvdA-kopstukken in.
Partijvoorzitter Lilianne Ploumen en de Amsterdamse PvdA-leider Lodewijk Asscher moesten er aan te pas komen om te bemiddelen in de ontstane crisis. Dat leidde ertoe dat Marcouch uiteindelijk toch op de eerste plek van de kandidatenlijst belandde en Baâdoud op de tweede. Wouter Bos koos op zijn weblog ook voor Marcouch.