Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tot 6 jaar jaar cel voor pooierboys

23 december 2009, 14.37 uur · Aangepast 25 december 2009, 11.54 uur

In een grote rechtszaak tegen pooierboys hebben de hoofdverdachten woensdagmiddag 4 tot 6 jaar celstraf gekregen.

Een van de hoofdverdachten Yousef O. kreeg zes jaar cel, Mehmed O. vijf jaar en zijn broer Murad O. vier jaar. De andere twee verdachten in deze zaak moeten 2,5 jaar zitten. De rechter achtte bewezen dat de mannen meerdere vrouwen hebben misleid of gedwongen tot prostitutie in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht. Hij noemde het een ernstig feit dat de vijf de vrouwen gedwongen hadden tot prostitutie terwijl zij onder het mom van liefde werden ingepalmd. Daarbij werden zij soms ook mishandeld.

Het vonnis van de rechtbank valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Twee weken geleden werd tegen de hoofdverdachten respectievelijk dertien, tien en zes jaar geeist. Het zou gaan om meer dan twintig vrouwen. De mannen wonnen hun slachtoffers voor zich door een relatie met hen te beginnen. In sommige gevallen zochten ze contact met de vrouwen via internetsites. Vervolgens moesten ze als prostituee werken.

De rechtbank noemde in het vonnis uitbuiting "zeer ernstig". "Verdachten hebben blijk gegeven geen enkel respect te hebben voor de lichamelijke integriteit en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen.'' Een aantal vrouwen heeft uit liefde voor de loverboys gewerkt in de prostitutie. De mannen gaven bovendien sommige slachtoffers tegelijkertijd de indruk dat zij een liefdesrelatie met hen hadden. Volgens de rechtbank is een aanzienlijk aantal slachtoffers erg bang voor de daders en hun vriendenkring.