Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vliegangstigen maken rondvlucht met Boeing

21 januari 2010, 15.28 uur · Aangepast 21 januari 2010, 16.10 uur

Een Boeing 737 maakt op 1 februari een vlucht met 150 voormalige vliegangstigen.

Het toestel wordt gevlogen en bemand door KLM piloten en pursers die als co-trainer verbonden zijn aan vliegangstinstituut VALK. In de lucht viert het team samen met hun oud-cliënten de overwinning op hun vliegangst. Na de vlucht van een uur maken onderzoekers van de Leidse universiteit de resultaten bekend van een wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van een door Stichting VALK  ontwikkelde Zelfhulpbox.

Stichting VALK opgericht is het oudste vliegangstinstituut van Europa.  Het instituut heeft geen winstoogmerk en vormt een samenwerkingsverband met de universiteit Leiden, KLM, transavia.com, Martinair en Amsterdam Airport Schiphol. De afgelopen 20 jaar behandelde de stichting bijna 9000 mensen met vliegangst. Het slagingspercentage van de door hen ontwikkelde wetenschappelijke behandelmethode is 96%.

Vliegangst is een typische stressklacht met onderliggende angsten en stressfactoren zoals claustrofobie, hoogtevrees en controledrang. Het komt bijna evenveel voor onder mannen als onder vrouwen. ‘Hoewel steeds meer mensen voor hun vliegangst durven uitkomen, stuiten ze vaak op onbegrip uit hun omgeving. Daardoor worden behandelingen langer uitgesteld’, aldus dr. Lucas van Gerwen, luchtvaartpsycholoog, vlieger en directeur van Stichting VALK. ‘Erg vervelend, want vliegangst heeft een groot effect op iemands persoonlijke en professionele leven.