Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdachte moord Erbas langer vast

16 februari 2010, 08.50 uur · Aangepast 17 februari 2010, 12.30 uur

Nevzat K., de man die ervan wordt verdacht dat hij crèchehoudster Arzu Çakmakçi-Erbas vorig jaar heeft doodgestoken, blijft langer vastzitten.

De advocaat van K., Henk Brink, pleitte dinsdag tevergeefs voor vrijlating. De rechtbank achtte de ernstige bezwaren echter nog volop aanwezig of zelfs toegenomen. Nevzat K. kwam niet naar de zogeheten pro-formazitting omdat hij naar eigen zeggen de vorige keer was bedreigd. Tijdens een eerdere zitting op 24 november zou een van de aanwezigen in de zaal woorden en gebaren richting de verdachte hebben geuit. De 32-jarige Çakmakçi-Erbas werd op 10 augustus 2009 voor de deur van haar kinderdagverblijf Moeders Schoot in Geuzenveld neergestoken. Volgens justitie heeft de verdachte het slachtoffer zeker twintig keer gestoken in romp en armen.

K.'s advocaat vroeg de rechtbank nog drie extra getuigen te kunnen horen, bovenop de vijftien die de rechter-commissaris al had toegewezen. Hij kreeg hiervoor toestemming. Een van de getuigen is de vader van de crèchehoudster. Volgens Brink wilde hij tijdens het politieverhoor niks zeggen over de verhouding van zijn dochter met een andere man. Hij acht het aannemelijker dat vanuit de familie van Çakmakçi-Erbas sprake zou zijn van eerwraak dan vanuit de kant van de vrouw van haar minnaar, een van de mogelijkheden waar het Openbaar Ministerie rekening mee houdt.

De officier van justitie benadrukte dat ze alle opties van de toedracht openhoudt en dat ze er niet automatisch van uitgaat dat de moord in opdracht is gepleegd. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.