Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marcouch met voorkeurstemmen raad in

5 maart 2010, 11.39 uur · Aangepast 6 maart 2010, 17.01 uur

PvdA-er Ahmed Marcouch is met 12.053 voorkeurstemmen gekozen in de raad.

Dat bleek toen het centraal stembureau vrijdag de definitieve uitslag bekendmaakte. Marcouch was lijstduwer van de Amsterdamse PvdA. Eigenlijk had hij de lijsttrekker van de sociaaldemocraten in het nieuwe stadsdeel Nieuw-West willen worden. Hij was ook de gedoodverfde favoriet en had de voorkeur van enkele PvdA-kopstukken. De leden van de partij kozen in december echter verrassend voor zijn rivaal Achmed Baâdoud.

Marcouch kreeg na lijsttrekker Lodewijk Asscher (51.200 voorkeurstemmen) de meeste stemmen bij de PvdA: ruim 12.000. Hij noemde dat "geweldig'' en zei ook daadwerkelijk in de raad te gaan zitten. "Ik vind de uitslag toch vooral een belangrijk signaal van Amsterdammers voor een beleid zoals ik dat de afgelopen vier jaar heb gevoerd in Slotervaart: vechten tegen overlast, tegen vernieling en voor fundamentele vrijheden.''

Bij D66 kreeg lijstduwer en Tweede Kamerlid Boris van der Ham genoeg stemmen om de raad in te kunnen. Hij liet weten vereerd te zijn. De politicus zal niet plaatsnemen in de raad, maar is wel beschikbaar als duoraadslid. Duoraadsleden zitten in raadscommissies, waar onderwerpen worden besproken voordat de gemeenteraad erover wordt gestemd.

De definitieve verkiezingsuitslag wijkt in Amsterdam niet af van de voorlopige resultaten. De PvdA is de grootste met vijftien van de 45 zetels in de raad. VVD (8), GroenLinks (7) en D66 (7) komen daarna. Nieuw zijn Red Amsterdam, Trots op Nederland en de Partij voor de Dieren. Zij hebben alle drie een zetel.