Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan informateur nieuwe stadsbestuur

8 maart 2010, 13.34 uur · Aangepast 9 december 2011, 10.25 uur

Voormalig minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) is door de PvdA gevraagd als informateur van het nieuwe stadsbestuur. Dat melden bronnen aan AT5.

Van der Laan (PvdA) trad in 2006 ook al op als informateur. Toen kwamen de PvdA en GroenLinks samen in het bestuur. Beide partijen kregen bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige week echter niet genoeg stemmen om samen de stad te besturen.

Van der Laan zal besprekingen voeren met de zes grote partijen. De gesprekken beginnen donderdag, na de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Er wordt rekening gehouden met twee opties: of dat D66 naast de PvdA en GroenLinks als derde partij aanschuift of dat er een paars bestuur komt, bestaande uit de PvdA, D66 en de VVD. Ondanks dat dit de logische opties zijn zei Lodewijk Asscher ook het CDA en de SP niet uit te sluiten.

Fractievoorzitter Lodewijk Asscher wil niets zeggen over wat er wat hem betreft uit de gesprekken met de ex-minister moet komen. Asscher zei voor de verkiezingen het liefst door te gaan met Groenlinks, maar die combinatie levert nu dus geen meerderheid meer op.