Start van hoofdcontent

Stad

nl

La S.: "Mijn verklaringen zijn ongeldig"

15 maart 2010, 14.43 uur · Aangepast 22 november 2011, 12.38 uur

Kroongetuige Peter la S. heeft maandag het liquidatieproces-Passage op scherp gezet. In een zeer uitvoerige verklaring hield hij de rechtbank voor dat zijn eerdere getuigenissen op onrechtmatige wijze zijn verkregen.

La S. voelt zich "voorgelogen, bedrogen, gemanipuleerd, geïntimideerd en bedreigd" door het Team Getuigenbescherming (TGB) van justitie. Het team, verantwoordelijk voor de veiligheid van La S., heeft dermate vals spel gespeeld, dat de kroongetuigenovereenkomst met het Openbaar Ministerie (OM) en de door La S. afgelegde verklaringen niet geldig zijn, aldus de kroongetuige zelf.

Peter la S. maakt onder meer bezwaar tegen het stelselmatig afluisteren van het telefoonverkeer tussen hem en zijn advocaten. Volgens justitie is La S. afgeluisterd om veiligheidsredenen, maar de kroongetuige meent te kunnen aantonen dat informatie uit die gesprekken ook voor onderzoeksdoeleinden is gebruikt.

Het is is vooralsnog onduidelijk wat de gevolgen zijn van de onverwachte, ernstige protesten van La S. Zijn verklaring is nog niet afgerond. De rechtbank voelde zich erdoor overvallen.