Start van hoofdcontent

Stad

nl

'PvdA en D66 samen in stadsbestuur'

17 maart 2010, 14.10 uur · Aangepast 18 maart 2010, 13.50 uur

De PvdA en D66 moeten samen in het nieuwe stadsbestuur. Volgens ingewijden is dat de voorlopige conclusie van informateur Eberhard van der Laan.

Beide partijen zitten vanaf woensdagmorgen bij elkaar om de nieuwe coalitie te bespreken. Door de PvdA en D66 het initiatief te geven, wil Van der Laan het beeld wegnemen dat de PvdA samen met GroenLinks op zoek zou zijn naar een derde coalitiepartner. In tegenstelling tot de vorige coalitie, die uit twee partijen bestond, kan er nu alleen een meerderheid gevormd worden met minimaal drie partijen.

PvdA-leider Lodewijk Asscher, als tijdelijke vervanger van de afgetreden burgemeester Job Cohen niet aanwezig bij de onderhandelingen, heeft een voorkeur voor GroenLinks. D66-fractievoorzitter Ageeth Telleman zou liever samenwerken met de VVD. In hun fracties zijn de meningen verdeeld.

Van der Laan hoopt morgen een eindverslag van zijn 'verkenning' te sturen naar de PvdA-fractie, die dan gaat kijken met welke partijen verder wordt gepraat. De PvdA en D66 hebben in ieder geval een intentieverklaring afgelegd waarin ze zeggen samen verder te willen bij de vorming van een nieuwe coalitie.