Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lodewijk Asscher nu waarnemend burgemeester

19 maart 2010, 12.20 uur · Aangepast 9 december 2011, 11.01 uur

Lodewijk Asscher is vrijdagochtend benoemd tot waarnemend burgemeester van Amsterdam. Hij begint officieel op dinsdag 23 maart.

Hij liet zelf al weten beschikbaar te zijn als waarnemend burgemeester. Hij was als locoburgemeester al de tijdelijke opvolger van de naar Den Haag vertrokken Cohen. Het huidige college van burgemeester en wethouders had hem ook gevraagd om die functie op zich te nemen.

"Ik heb in het belang van de stad aangeboden om dit te gaan doen", zei Asscher vrijdag. "Als zoiets onverwachts gebeurt als het terugtreden van een geliefde burgemeester, dan is het belang van de stad en de continuïteit van het bestuur van het grootste belang. Daarom heb ik het gevoel dat ik dit hoor te doen."

D66 ziet de 35-jarige Asscher niet als de beste kandidaat. De partij wilde iemand die al eens burgemeester van een grote stad was geweest en boven de politieke partijen staat. Volgens Elisabet Post, de commissaris van de Koningin van Noord-Holland heeft een meerderheid van de fractievoorzitters in de Amsterdamse gemeenteraad ingestemd met de benoeming van Asscher. Zij wilde echter niet zeggen wie er tegen was. D66 was vrijdag niet bij de beëdiging van Asscher aanwezig.

De waarnemend burgemeester gaat Amsterdam naar verwachting enkele maanden besturen, tot er een 'echte' burgemeester is gevonden. Die moet Job Cohen opvolgen, die vorige week opstapte om lijsttrekker van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen te worden.