Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten pikken bezuinigingen niet

22 maart 2010, 10.04 uur · Aangepast 23 maart 2010, 08.39 uur

Studenten en scholieren voeren maandag actie tegen mogelijke bezuinigingen op hoger onderwijs en afschaffing van de studiefinanciering.

De studenten vinden dat het onderwijs te belangrijk is voor de toekomst van Nederland om op te bezuinigen.

Het actiecomité SOS dat de studentenprotesten organiseert, zegt dat studenten in veel steden met een hbo of universiteit maandag actievoeren. De acties moeten de opmaat zijn voor een groot protest donderdag 25 maart in Den Haag. Deze ,,landelijke fietsdemonstratie'' moet de eisen van de studenten kracht bij zetten.

Vorige week blokkeerden ongeveer vijftig studenten de ingang van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in Den Haag. De studenten probeerden 'gewapend' met fietsen zo veel mogelijk ambtenaren van hun werk te houden uit protest tegen dreigende bezuinigingen in het onderwijs. Na een gesprek met enkele ambtenaren werd de blokkade toen opgeheven.

Ook in Amsterdam staat vandaag een aantal acties gepland. Zo zullen studenten in een protestmars langs de universiteiten en hogescholen trekken. Eerder dit jaar bezetten studenten een collegezaal op op de Oudemanhuispoort als protest tegen de voorgenomen bezuinigingen.