Start van hoofdcontent

Stad

nl

D66 herdenkt Hans van Mierlo

24 maart 2010, 09.59 uur · Aangepast 25 maart 2010, 13.29 uur

In de Rode Hoed is dinsdag stilgestaan bij het overlijden en de betekenis van Hans van Mierlo.

Volgens partijgenote en oud-minister van Volksgezondheid Els Borst was van Mierlo "een schat van een man". Borst zag van Mierlo "fatsoenlijk opereren in de politiek", zei ze. "En hij sloot zich niet op onder de Haagse kaasstolp maar bleef contact houden met het echte leven. Tussen Hans en de kiezers was geen kloof."

D66-coryfee Jan Terlouw schaarde van Mierlo onder de grote denkers uit de geschiedenis, zo'n bijzondere eenling die massa's in beweging kan brengen. "Hij heeft heel veel bereikt als het gaat om de cultuur in onze samenleving. Hij heeft invloed gehad op het denken in de politieke partijen." Terlouw herinnerde eraan dat velen die invloed en zijn inspiratie "hebben gevoeld en feestelijk binnengehaald."

De huidige D66-voorman Alexander Pechtold noemde van Mierlo "een man die je het gevoel gaf dat hij het beste met je voorhad". Hij was iemand van de nuance in optima forma. Van Mierlo zag het populisme opkomen, maar bleef een man van de hoop, aldus Pechtold.

Oud-premier Lubbers, als enige spreker dinsdagavond niet van D66-huize, zei dat van Mierlo en hij altijd "vrinden" waren gebleven, ook al geloofde Van Mierlo volgens de CDA'er dat "de ondergang van de christen-democratie onderdeel van de vooruitgang was."