Start van hoofdcontent

Stad

nl

Cohen en Welten hadden vijf jaar ruzie

7 april 2010, 15.27 uur · Aangepast 22 november 2011, 16.08 uur

De goede verstandhouding tussen voormalig burgemeester Job Cohen en zijn hoofdcommissaris Bernard Welten heeft na diens aantreden in november 2004 vier dagen geduurd.

Dat meldt Het Parool woensdag. De rest van hun vijfenhalf jaar durende samenwerking wordt getekend door ruzies en achterdocht.

Dit blijkt uit het boek Job Cohen - burgemeester van Nederland van de journalisten Hugo Logtenberg en Marcel Wiegman, dat morgen verschijnt. In het boek staan talloze voorbeelden van hun twisten. De laatste aanvaring komt eind 2009 als Welten in NRC Handelsblad suggereert dat de stad een stuk veiliger had kunnen zijn als de burgemeester wat vaker naar hem zou luisteren. Cohen reageert daar pas na enkele weken publiekelijk op: ''Ik kan u een duidelijk antwoord geven op uw vragen over de verhoudingen in onze driehoek. Die zijn goed. Sterker nog: ik sluit me aan bij de heer Welten als hij zegt dat de samenwerking steeds beter gaat.''

Meer over de gespannen relatie tussen Welten en Cohen donderdag op AT5 in Special Report. Verslaggever Marien van der Kooij maakte een portret van Bernard Welten en sprak daarvoor met voormalig burgemeester van Groningen Jac wallage, jeugdvriend en collega Johan van Kastel en natuurlijk voormalig burgemeester Job Cohen. Special Report wordt uitgezonden om 18:48 uur en 20:58 uur.