Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rob Oudkerk wil burgemeester worden

13 april 2010, 13.40 uur · Aangepast 9 december 2011, 11.00 uur

Rob Oudkerk wil burgemeester van Amsterdam worden. Dat heeft hij dinsdag gezegd op Radio 1.

De oud-wethouder overweegt om een sollicitatiebrief te schrijven, maar hij heeft dat nog niet gedaan. "Ik heb gezegd dat ik erover nadenk, niet dat ik me kandidaat stel", verduidelijkt hij tegen AT5. Oudkerk vindt zichzelf een soort Rudy Giuliani, de voormalig burgemeester van New York. Volgens Oudkerk is hijzelf sociaal en sterk en krachtig en geen watje.

Het is onduidelijk of de lector aan de Haagse Hogeschool kans maakt. Bij een deel van de PvdA is hij omstreden. Hij moest als wethouder aftreden nadat bekend was geworden dat hij prostituees bezocht. Dat zou volgens Oudkerk geen rol meer moeten spelen. "Hoewel er binnen mijn partij nog steeds mensen met te veel boter op hun hoofd zijn die te vaak memoreren waarom ik wegging", aldus Oudkerk.

Voor- en tegenstanders van Oudkerk kunnen vanavond terecht in het stadhuis. Daar is een speciale inspraakavond waar burgers de gemeente kunnen laten weten wat zij van de nieuwe burgemeester verwachten. Hoewel Oudkerk een groot voorstander is van een gekozen burgemeester, noemt hij de inspraakavond tegen AT5 "flauwekuldemocratie."