Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drukker 'vergat' VVD'er Van der Burg

16 april 2010, 15.09 uur · Aangepast 9 december 2011, 12.21 uur

Het lek is boven, de schuldige is gevonden, de excuses zijn gemaakt: door een fout van drukker Joh. Enschedé ontbrak vorige maand de naam van VVD-lijstduwer Eric van der Burg op de stembiljetten in Zuidoost, zo is gebleken.

In Zuidoost ontstond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen grote commotie door de omissie. De VVD wilde de verkiezingen aanvankelijk ongeldig laten verklaren, maar zag daar later vanaf. Wel stelde de Dienst Persoons- en Geo-informatie (DPG) op last van de voorzitter van het centraal stembureau van Zuidoost een onderzoek in naar het ontbreken van Van der Burg op het stembiljet.

Daaruit is nu gebleken dat er bij de leverancier van de stembiljetten, Joh. Enschede, een fout is gemaakt. Bij het uitvoeren van correcties is de naam van lijstduwer Van der Burg buiten het tekstveld gevallen. In latere correctierondes is deze fout niet opgemerkt.

De drukker heeft excuses aangeboden aan de DPG en aan de VVD-fractie Zuidoost. Er is afgesproken dat zowel de verantwoordelijkheden als de controleregels voor de proeffase worden verbeterd en aangescherpt.