Start van hoofdcontent

Stad

nl

Strippenkaart verdwijnt per 3 juni uit ov

20 april 2010, 13.39 uur · Aangepast 21 april 2010, 10.07 uur

Reizigers in het openbaar vervoer kunnen vanaf 3 juni in Amsterdam niet langer gebruik maken van een strippenkaart.

Vanaf die datum is de OV-chipkaart het enige vervoer- en betaalmiddel in tram, bus en metro, heeft demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Amsterdam is klaar om helemaal over te gaan. Dat heeft een woordvoerster van Stadsregio Amsterdam gezegd.

De metro was afgelopen najaar al helemaal overgestapt op de chipkaart. Op verzoek van de Stadsregio Amsterdam volgen nu ook de andere ov-mogelijkheden. In eerste instantie was de planning om al per 1 april de strippenkaart in Amsterdam te laten verdwijnen. De Tweede Kamer hield dat na klachten van onder andere reizigersorganisatie Rover en de SP tegen. Eurlings schrijft aan de Kamerleden dat inmiddels vaststaat dat door de overgang naar de chipkaart de kosten voor de reizigers niet zullen oplopen.

De minister heeft het verzoek om de strippenkaart af te schaffen getoetst aan tal van criteria zoals beveiliging, faciliteiten voor begeleiders, soepele overgang voor reizigers en de 'opbrengstneutraliteit'. Een stadsregio mag de strippenkaart pas afschaffen, als aan al die criteria wordt voldaan. Eerder is afgesproken dat zodra de ov-chipkaart het enig vervoer- en betaalmiddel is in een regio, reizigers binnen een jaar met die kaart moeten kunnen reizen in heel Nederland. Het feit dat sinds 11 februari van dit jaar in Rotterdam uitsluitend met de ov-chipkaart wordt gereisd, betekent dat uiterlijk per 11 februari 2011 het reizen met deze kaart in bus, tram, metro en trein in heel Nederland mogelijk moet zijn.