Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gezocht: Heldhaftige burgemeester

20 april 2010, 16.12 uur · Aangepast 9 december 2011, 10.59 uur

De nieuwe burgemeester van Amsterdam moet de personificatie zijn van de drie andreaskruisen van Amsterdam: heldhaftig, vastberaden en barmhartig.

Dat staat in de door de fractievoorzitters in de gemeenteraad opgestelde profielschets. De kandidaat moet verder een boegbeeld, netwerker en belangenbehartiger van de stad zijn. Ook wordt gevraagd om  een ambassadeur van de stad, die daarom goed bekend zijn met het verleden en heden van de stad en haar inwoners. Daarnaast is het van groot belang dat hij of zij goed zichtbaar, bereikbaar en aanspreekbaar is.

In de profielschets wordt over een vrouwelijke burgemeester gesproken, maar dat is geen breekpunt. "Waar in de profielschets over 'zij' gesproken wordt kan uiteraard ook 'hij' gelezen worden." De profielschets wordt woensdag in de gemeenteraad besproken. De raad kan dan nog aanpassingen aanbrengen.

De gemeenteraad stelt woensdag ook een vertrouwenscommissie in. Die moet sollicitatiegesprekken voeren met de door de commissaris van de Koningin geselecteerde kandidaten. Daaruit komt een voorstel aan de gemeenteraad. Die neemt een besluit, dat via de commissaris naar de minister van Binnenlandse Zaken gaat. De Kroon benoemt de burgemeester.

Eberhard van der Laan, die zich maandag kandidaat stelde, lijkt aardig aan het profiel te voldoen.  Andere kandidaten hebben zich nog niet in openlijk gemeld.