Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Wethouders bekend: geen plek voor Gerson

23 april 2010, 14.17 uur · Aangepast 21 november 2011, 15.40 uur

Formeel zijn er nog geen besluiten genomen over de portefeuilleverdeling, maar het staat al zo goed als vast hoe de wethoudersposten in het nieuwe college zijn verdeeld.

De PvdA levert drie wethouders, de VVD en GroenLinks beide twee.

Zoals bronnen eerder al meldden aan AT5, komt GroenLinks-politica Andrée van Es in het college. Ze krijgt waarschijnlijk de portefeuille Werk en Inkomen en Diversiteit (integratie). De andere GroenLinks-wethouder is wederom Maarten van Poelgeest, die de portefeuille Ruimtelijke Ordening houdt.

Bij de PvdA keren zoals verwacht Lodewijk Asscher, Carolien Gehrels en Freek Ossel terug. Asscher blijft hoogstwaarschijnlijk wethouder van Onderwijs en Financiën. Gehrels houdt Cultuur en krijgt er Economische Zaken bij. Ossel gaat zich in ieder geval bezighouden met Wonen.

PvdA' er Hans Gerson, die als wethouder van Verkeer over de Noord/Zuid-lijn gaat, keert niet terug. Hij moet zijn portefeuille in het nieuwe stadsbestuur afstaan aan VVD'er Eric Wiebes, topambtenaar bij Economische Zaken, zo meldt Het Parool. Wiebes zou overigens tweede keus zijn; hij kwam pas in beeld toen Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert afhaakte. VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg krijgt Zorg, Sport en Schiphol.

Het collegeprogramma wordt naar verwachting volgende week gepresenteerd.