Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: 24-uursstaking op Koninginnedag

26 april 2010, 14.06 uur · Aangepast 27 april 2010, 15.24 uur

De gemeentereiniging gaat op Koninginnedag 24 uur lang staken. Dat heeft de AbvaKabo FNV maandag besloten in overleg met de stakingsleiders.

Vanaf twaalf uur 's nachts, Koninginnenacht, wordt er 24 uur lang niet meer opgeruimd, zo is afgesproken. Op 1 mei gaat de vuilnisdienst weer aan de slag, om op 6 mei opnieuw het werk neer te leggen. De tweede staking zal een week duren. Veel vuilnismannen wilden het liefst de hele eerste week van mei staken. Dan laat je het beste zien hoe hard je nodig bent in de stad, zo is de redenering. Maar uiteindelijk werd dus toch gekozen voor een publieksvriendelijker plan B.

De kans dat de gemeente akkoord gaat met de vandaag aangekondigde staking is klein. Op 8 mei begint immers de Giro d' Italia en op 6 mei is eventueel een bekerhuldiging van Ajax.

Vanwege de verwachte drukte tijdens die periode, probeerde de gemeente de staking vrijdag al via een kort geding te verbieden. De rechter wees dat af, omdat er toen formeel nog geen stakingsverzoek was aangezegd.

Waarschijnlijk volgt dinsdag opnieuw een kort geding.