Start van hoofdcontent

Stad

nl

College gaat 210 miljoen euro bezuinigen

27 april 2010, 12.54 uur · Aangepast 28 april 2010, 10.49 uur

De gemeente bezuinigt de komende jaren fors op eigen organisatie. In het nieuwe collegeakkoord staat dat de bezuinigingen die nodig zijn voor een groot deel in de gemeentelijke organisatie zelf kunnen worden gedaan.

Door de economische crisis moet de stad de komende jaren flink bezuinigen. Daarom willen de drie partijen in 2014 jaarlijks circa 210 miljoen euro minder uitgeven. ,,Hierbij kijken we allereerst naar het functioneren van de gemeente zelf. Waar het efficiënter kan, doen we dat en daarbij leggen we de lat hoog'', zo staat in het akkoord.

De drie partijen willen dat onder meer bereiken door het aantal ambtenaren terug te dringen, de bureaucratie te verminderen en te bezuinigen op de eigen huisvesting. Dat moet uiteindelijk jaarlijks 91 miljoen euro besparen. Door de eigen ict efficiënter te regelen willen ze nog eens 21 miljoen euro per jaar minder uitgeven.

PvdA, VVD en GroenLinks willen verder onder meer bezuinigen op de kunstbegroting. Ook denken zij minder te hoeven uitgeven aan uitkeringen.

Het nieuwe stadsbestuur wil de komende jaren vooral inzetten op onderwijs, economie, duurzaamheid en bereikbaarheid van de stad. Ondanks de forse bezuinigingen hebben de drie partijen toch nog ruimte gevonden om de komende jaren in bepaalde zaken te investeren.

Zo steken de drie eenmalig 32 miljoen euro in P+R-plekken aan de rand van de stad. Automobilisten kunnen daar hun auto parkeren om met het openbaar vervoer de stad in te reizen. Het nieuwe stadsbestuur trekt ook 15 miljoen euro incidenteel en 1 miljoen euro structureel uit om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

VVD en GroenLinks liggen op bepaalde onderwerpen mijlenver uit elkaar, maar hebben daarover tijdens de onderhandelingen toch een compromis weten te bereiken. Zo wilden de liberalen de parkeertarieven verlagen, maar waren de groenen daar fel op tegen. Ze zijn nu overeengekomen dat de kosten voor parkeren de komende vier jaar worden bevroren.

In het collegeakkoord staat verder dat Amsterdam zal onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een proef met het gereguleerd telen en aan coffeeshops leveren van wiet. Nu is dit nog verboden, wat coffeeshops gevoelig maakt voor criminaliteit. Verder wil het nieuwe stadsbestuur de administratieve rompslomp voor ondernemers terugdringen.

programakkoord_Amsterdam_2010-2014