Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tientallen gewonden door paniek op de Dam

4 mei 2010, 23.28 uur · Aangepast 6 mei 2010, 13.09 uur

Door de paniek die uitbrak tijdens de Dodenherdenking zijn tientallen mensen gewond geraakt. De verwondingen liepen uiteen van schaafwonden tot botbreuken. Een persoon zou er ernstiger aan toe zijn.

Een persoon zou er ernstiger aan toe zijn. Alle gewonden zijn opgevangen op de EHBO-posten en indien noodzakelijk naar een ziekenhuis gebracht.

Hotel-restaurant de Roode Leeuw aan het Damrak was dinsdagavond een van de plekken waar gewonden werden opgevangen. ,,Er waren tientallen mensen, ook ouderen,'' aldus John van Roon uit Boskoop, een van de slachtoffers die in het etablissement werden opgevangen.

Hij stond met zijn partner Ada Hey vooraan bij een dranghek toen tijdens de twee minuten stilte achter hem de paniek uitbrak. ,,Ineens begon er iemand te gillen,'' aldus Van Roon. ,,Ik draaide me om en in no-time kregen we een mensenmenigte over ons heen. Er vielen wel twintig mensen over ons. Ik dacht: nu is het gebeurd. En er was een herrie alsof er een vrachtwagen op ons af kwam.''

John wist Ada en nog een persoon onder de mensen vandaan te trekken en over de gevallen hekken heen weg te komen. Hij raakte uiteindelijk gewond aan zijn been, zijn partner hield schaafwonden aan haar handen aan de chaos over. ,,Jemig, ik sta te shaken op mijn benen,'' aldus John.

Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66): ,,Het was heel erg schrikken, maar ook hartverwarmend hoe het publiek zich vervolgens om de koningin smeedde en om elkaar. Het is goed dat iedereen is blijven staan na zo'n incident.''