Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schoonmakers staken tot akkoord is bereikt

6 mei 2010, 14.23 uur · Aangepast 8 mei 2010, 13.30 uur

De gemeentelijke reinigingsdienst in Amsterdam blijft staken totdat er een nieuw cao-akkoord op tafel ligt. Dit maakte een woordvoerster van de Abvakabo FNV donderdag bekend op de eerste stakingsdag in Amsterdam.

Ook de reinigingsdienst in Utrecht blijft staken tot er een nieuw cao-akkoord is.

De staking in Amsterdam is vandaag begonnen. De Amsterdamse schoonmakers zouden eerst een week lang hun werk neerleggen. Donderdagochtend besloten de reinigers in Utrecht echter de actie te verlengen tot er een akkoord wordt gesloten met de werkgevers. De Amsterdamse schoonmakers sluiten zich aan bij dit standpunt en staken ook langer door.

De gemeente besloot eerder niet naar de rechter te stappen om de tweede staking van de gemeentereiniging te verbieden. De gemeente heeft wel goede afspraken gemaakt met de reinigers, zodat grote evenementen in de stad goed verlopen. Op 6 mei is er eventueel een bekerhuldiging van Ajax en op 8 mei start de Giro d'Italia in Amsterdam. Net als op Koninginnedag staat er een calamiteitenteam klaar en het parcours van de Giro wordt goed schoon gehouden.

Vrijdag spreken de vakbonden met de werkgevers.