Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vogels storten zich massaal op vuil

10 mei 2010, 11.34 uur · Aangepast 11 mei 2010, 13.31 uur

Nu het vuil blijft liggen in de straten in Amsterdam door de staking van de reinigingsdiensten, ontstaat er een waar luilekkerland voor vogels.

In de stad lag maandagochtend overal troep en deden meeuwen, kraaien, duiven en reigers zich tegoed aan de etensresten op straat. Volgens een woordvoerster van een ongediertebestrijdingsbedrijf zal het straatvuil ook ratten en ander ongedierte aantrekken, maar daarover zijn nog geen meldingen binnengekomen. Dat zou anders kunnen worden als de temperatuur gaat stijgen en het warmer wordt en het vuil in de straten begint te stinken.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam erkent dat "het geen fris gezicht is". Hij stelt dat de gemeente niet van plan is om in te grijpen zolang de volksgezondheid en de openbare orde niet in het geding zijn. Hij wijst erop dat sommige straten en pleinen wel schoon zijn, omdat de middenstand en horeca zelf de boel schoonhouden.

Op sommige plekken ligt het vuil inmiddels 2 meter hoog. De Amsterdamse stadsreinigers zijn sinds 6 mei in staking voor een betere cao. De actie duurt in elk geval nog tot donderdag. De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten konden het vorige week niet eens worden over een nieuw cao.