Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Betaald vuilnis laten opruimen mag niet'

13 mei 2010, 15.10 uur · Aangepast 14 mei 2010, 16.28 uur

De AbvaKabo laat weten dat zij niet blij is met de opmerking van burgemeester Lodewijk Asscher dat ondernemers particuliere bedrijven mogen inhuren om vuilnis op te ruimen. Dat zei de burgemeester in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester.

Asscher zegt daarin dat het aan bijvoorbeeld winkeliers en de horeca geoorloofd is om tegen betaling de straten schoon te laten maken en de vuilnis op een aantal afvaldumppunten neer te leggen. Dat is volgens de AbvaKabo stakingsbreken. Volgens Asscher mag de gemeente zelf geen particulieren inhuren, maar derden mogen dat wel.

Om het afval enigszins het hoofd te bieden komen er afvaldumppunten in de stad. Eén van die afvalpunten komt voor de deur van de Stopera, het Amsterdamse stadhuis. Op het Beursplein werd gisteren op initiatief van ondernemers een afvalpunt gecreëerd. Voor de andere punten wordt momenteel gekeken naar geschikte locaties.

Mensen kunnen zelf hun huisvuil naar een van de afvalpunten brengen, maar het is niet de bedoeling dat dit door derden, een ingehuurd schoonmaakbedrijf bijvoorbeeld, wordt gedaan aldus de AbvaKabo. Alleen inwoners en ondernemers die aantoonbaar reinigingsrechten betalen of een contract hebben met de gemeente voor het ophalen van hun vuilnis, kunnen hun vuilnis bij deze inzamelingspunten aanbieden. Als voldoende werkwilligen bereid en gekwalificeerd zijn, worden mogelijk ook de reguliere afvalbrengplaatsen geopend.

Ruud Kuin, cao-onderhandelaar van Abvakabo FNV: ''De afspraken met de gemeente Amsterdam over het inrichten van de afvalpunten hebben we gemaakt omdat er problemen begonnen te ontstaan met de veiligheid en volksgezondheid. Om die reden geven we mensen nu de gelegenheid om in elk geval hun eigen straatje schoon te houden.''