Start van hoofdcontent

Stad

nl

SP wil invoer OV-chip tegenhouden

18 mei 2010, 10.33 uur · Aangepast 18 mei 2010, 20.11 uur

De SP gaat een motie indienen om de invoer van de OV-chipkaart in Amsterdam tegen te houden.

Aanleiding is een lek in een website waar reizigers een op naam gestelde OV-chipkaart kunnen bestellen. Hackers hebben door het lek de privé-gegevens van 168.000 mensen in handen gekregen.

Dat schrijft Webwereld. Het gaat om de site 'Ervaar het OV', onderdeel van een promotiecampagne van de provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel. Door het lek is het mogelijk om op de site persoonlijke informatie van reizigers te doorzoeken, te verwijderen, toe te voegen of te veranderen.

De SP reageert geschokt op de ontdekking en wil demissionair minister van Verkeer, Camiel Eurlings ter verantwoording roepen. "Dit is het zoveelste incident waarbij de reiziger de dupe is van de slechte organisatie achter de OV-Chipkaart. En vanaf 3 juni wil de minister in de hele vervoersregio Amsterdam deze slechte en onveilige kaart gaan verplichten. Dat is onverantwoordelijk en gewoonweg dom", aldus SP-Kamerlid Manja Smits tegenover Webwereld. De SP zal nog deze week een motie om de invoer van de OV-chipkaar tegen te houden.

De site Ervaar het OV is inmiddels uit de lucht gehaald.