Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Job Cohen kan niet debatteren'

24 mei 2010, 14.44 uur · Aangepast 24 mei 2010, 20.30 uur

Job Cohen beheerst de dynamiek van het debat onvoldoende. Dat concluderen debatexperts van trainingsbureau Debatrix naar aanleiding van het RTL premiersdebat.

"De oud-burgemeester leek zich te hebben voorbereid op een inhoudelijk gesprek en beheerste de dynamiek van het debat onvoldoende." Volgens Debatrix kon Cohen het hoge tempo niet aan. De PvdA-lijsttrekker nam te veel tijd om elke vraag te beantwoorden en kwam er daardoor met name in het begin van het debat nooit aan toe om uit te leggen waar zijn partij voor staat. Ook liet Cohen zich  te makkelijk afkappen, zowel door de lijsttrekkers als door presentator Frits Wester, aldus Debatrix.

"Pas halverwege het debat herstelde Cohen zich enigszins. Dat leek met name te komen doordat hij minder werd aangevallen en omdat het tempo van het debat aanzienlijk lager lag. Hij had daardoor meer tijd om zijn statements te formuleren en hoefde zonder aanvallen de inbreng van anderen niet in zijn antwoorden mee te nemen", oordeelt het trainingsbureau.

Ruim 1,3 miljoen kijkers hebben zondagavond het premiersdebat op RTL4 gevolgd. De nabeschouwing, waarin door deskundigen werd nagepraat over het debat, werd beter bekeken; door ruim 1,5 miljoen kijkers. Dat bleek uit maandag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.