Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onrust onder ambulancepersoneel GGD

3 juni 2010, 15.25 uur · Aangepast 23 juni 2011, 18.33 uur

Er heerst grote onrust onder het ambulancepersoneel van de GGD. De medewerkers hebben een mail gekregen van de directie waarin zou staan dat de ambulancedienst wordt overgenomen door particuliere concurrent VZA.

Werknemers van de GGD zijn nu in gesprek met leidinggevenden omdat ze bang zijn er bij een eventuele overname in arbeidsvoorwaarden op achteruit te gaan. Bij een overname verliezen zij namelijk hun ambtenarenstatus.

De reden voor de eventuele overname is dat in iedere gemeente straks nog maar één vergunning wordt verstrekt aan een ambulancedienst. In maart dit jaar besloten Ambulancezorg Nederland en minister Klink van volksgezondheid gezamelijk om de concurrentieslag om vergunningen voor ambulancediensten stop te zetten. Omdat in Amsterdam twee ambulancediensten werkzaam zijn, moeten die samen 1 aanvraag indienen. De GGD koos eieren voor zijn geld en laat zich nu overnemen door het veel grotere VZA.

VZA is met vestigingen in Amstelveen, Hoofddorp, Purmerend en Zaandam en 70.000 ritten per jaar de grootste ambulancedienst van Nederland. Vorig jaar kocht het AMC de VZA. Het AMC wilde de snelheid van het ambulances en ziekevervoer verbeteren.