Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Noodlanding Air Maroc door vogels

7 juni 2010, 00.19 uur · Aangepast 8 juni 2010, 13.06 uur

Een Boeing 737 van Royal Air Maroc heeft zondagavond even voor tien uur een noodlanding gemaakt op luchthaven Schiphol.

Volgens een woordvoerder van de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij is het toestel tijdens het opstijgen in botsing gekomen met vogels.

Door de botsing ontstond volgens de zegsman forse schade aan een van de twee motoren en de romp van het vliegtuig. De woordvoerder zei dat de motor niet in brand heeft gestaan, maar dat deze volgens de normale procedure is stilgezet. Er was wel rookontwikkeling. Sommige ooggetuigen die het toestel laag boven Haarlem hadden zien vliegen, spraken over brand in de motor.

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) liet meteen na het voorval al weten dat de landing veilig verliep en dat er niemand gewond was geraakt. Het vliegverkeer op Schiphol lag een aantal minuten stil.

Aan boord van het vliegtuig dat op weg was naar Nador in Marokko waren 156 passagiers en zes bemanningsleden. De passagiers werden na de landing met bussen naar de gate gebracht. Personeel van Royal Air Maroc en luchthaven Schiphol ontfermde zich over de passagiers, die de nacht doorbrengen in hotels. De woordvoerder meldde dat de passagiers maandag met een ander toestel van de maatschappij hun reis kunnen vervolgen.

De gezagvoerder van het toestel sprak over een botsing met ,,veel grote vogels, waarschijnlijk ganzen''. Volgens de woordvoerder van Royal Air Maroc kreeg de gezagvoerder van de Boeing van de verkeerstoren van Schiphol opdracht om met een bocht boven Haarlem terug te keren naar het vliegveld.

Een brandweerwagen die op weg was naar de plek waar het toestel zou landen, kantelde onderweg. Dat gebeurde op het terrein van de luchthaven, liet het Korps landelijke politiediensten weten. Niemand raakte gewond.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek begonnen naar de noodlanding. Dat heeft een woordvoerder maandag gemeld.

Leden van de OVV van Pieter van Vollenhoven zijn zondagavond direct ter plaatse gegaan om feiten te verzamelen.