Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwbouw ligt volledig op zijn gat

16 juni 2010, 17.06 uur · Aangepast 18 juni 2010, 12.34 uur

De nieuwbouw in Amsterdam ligt volledig op zijn gat. Dat zeggen woningcorporaties en wethouder Maarten van Poelgeest.

Projecten voor koophuizen worden doorgeschoven en kantorenparken worden niet meer gebouwd. Een groot probleem voor de gemeente, want die kampt nu met een tekort van honderden miljoenen euro's. Volgens de wethouder moet er iets gebeuren, anders kan Amsterdam in de toekomst niet meer bouwen.

Woningcorporaties kunnen bijna geen koopwoningen meer bouwen, omdat ze niet worden verkocht. Het afgelopen kwartaal werd gestart met de bouw van 216 huizen en werden er 998 uitgesteld. De woningbouwverenigingen krijgen pas geld van de banken als ze 70 procent van de huizen verkopen voor ze gebouwd zijn. Verder worden er ook geen kantoren meer gebouwd. Voor de gemeente levert dit enorme problemen op. Het vereveningsfonds waar het geld binnenkomt en weer wordt gebruikt voor het bouwrijp maken van nieuwe grond staat voor honderden miljoenen euro's in de min.

Er is volgens de wethouder dringend geld nodig. Als het nieuwe college de begroting presenteert, wordt duidelijk wat de wethouder zelf nog kan doen om de markt voor de nieuwbouw een beetje uit het slop te trekken.