Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Ultimatum Aya Sofia blijft staan

23 juni 2010, 12.15 uur · Aangepast 24 juni 2010, 19.41 uur

De gemeente houdt vast aan het ultimatum dat het de Aya Sofiamoskee aan de Postjesweg heeft gesteld.

Dat zegt waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher tegen AT5. Asscher stelde Aya Sofia vorige week een ultimatum: als het gebouw aan de Postjesweg uiterlijk 28 juni niet leeg is, zal de politie het pand ontruimen. Asscher had vandaag met het bestuur van de moskee een laatste gesprek in de Stopera. Aya Sofia had dat gesprek zelf aangevraagd in de hoop ontruiming te voorkomen.

Het bestuur is in hoger beroep gegaan tegen de ontruiming en vroeg Asscher vanochtend om te wachten met ontruimen totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan. Volgens Asscher heeft het moskeebestuur echter genoeg tijd gehad om het gebouw te verlaten.

Stadgenoot wil op de plek waar de moskee nu staat een woonservicecomplex bouwen, maar de moskeegangers willen niet naar de aangeboden vervangende locatie aan de Pilotenstraat in Zuid.

Het conflict tussen de gemeente en het moskeebestuur speelt al jaren. In 2004 huurde de Islamitische Vereniging Milli Görüs het pand van Woningcorporatie Stadgenoot. Zolang de bouw van de nieuwe Westermoskee duurde konden de gelovigen terecht aan de Postjesweg. Het project Westermoskee is nooit afgerond en de huurovereenkomst liep op 1 oktober 2007 af. De rechter bepaalde dat de moskee op 1 december 2009 ontruimd moest zijn.

Donderdag heeft het bestuur nog een gesprek met stadsdeel West.