Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hammerstein: Heineken heeft hem vermoord

29 juni 2010, 02.58 uur · Aangepast 30 juni 2010, 00.25 uur

"Heineken heeft hem vermoord.'' Dat zei advocaat Oscar Hammerstein in de nacht van maandag op dinsdag bij de woning van de dood aangetroffen Sjoerd Kooistra.

De advocaat was naar de woning in het Gelderse Ubbergen gekomen nadat hij was ingelicht over de dood van zijn cliënt. Hammerstein mocht van de politie de woning niet in.

Hij zei dat Kooistra al zes maanden een conflict had met bierbrouwer Heineken. ,,Na een relatie van 25 jaar is het uit de hand gelopen. Vorige week heeft Heineken een tegenvoorstel gedaan. Kooistra moest alles inleveren. Het betrof zijn huizen in Groningen, Amsterdam en Ubbergen en ook al zijn zakelijke belangen. En alleen als hij dat had gedaan wilde Heineken praten.'' Hammerstein zei dat hij om de dag contact met Heineken had en het concern had gewaarschuwd dat het helemaal uit de hand zou gaan lopen. ,,Dat is de manier waarop de brouwer met zijn beste klanten omgaat. Deze harde woorden gebruik ik heel bewust.''

Kooistra had tegen Hammerstein gezegd dat hij er geen gat meer in zag en dat hij zelf een uitweg zou zoeken. ,,Heineken heeft hem met het hoofd op het hakblok gelegd'', aldus de advocaat. Hij heeft Heineken niet gewaarschuwd hoe zijn cliënt er aan toe was. Dat vond hij ook niet zijn taak.

Volgens Hammerstein was Kooistra's partner in Spanje en kwam hij maandagavond op Schiphol aan. Hammerstein had nog geen officiële bevestiging dat het om zelfmoord zou gaan. De politie wilde dat ook nog niet bevestigen. Maar volgens Hammerstein is zelfmoord het meest waarschijnlijk.

De advocaat verliet na een kwartier Ubbergen weer en bracht de nacht door met familie van Kooistra elders in het land.

De manier waarop de bierbrouwer die strijd uitvocht met Kooistra, was voor Hammerstein vorige maand al reden om tegenover AT5 keihard uit te halen naar Heineken.