Stad

'Stop de fobie voor Marokkanen!'

30 juni 2010, 20.35 uur · Aangepast 1 juli 2010, 09.54 uur

Whatsapp

De Marokkaanse organisaties verenigd in het Amsterdams Marokkaans Forum (AMF) zijn het zat: bij problemen of incidenten krijgen Marokkanen veel te vaak bij voorbaat de schuld. Dat moet stoppen.

Het AMF roept op een einde te maken aan wat zij 'Marokkanenfobie' noemt. Directe aanleiding is het krantenbericht deze week in De Telegraaf dat de woning van een Joodse Amsterdammer met eieren bekogeld zou zijn door een groep Marokkaanse jongeren. Uit politieonderzoek bleek later dat de daders drie jongens van Joodse komaf waren die in de buurt wonen en de eieren uit baldadigheid hadden gegooid.

Volgens de AMF gaat het niet om een incident. "Er is met grote regelmaat sprake van onjuiste berichtgeving in reguliere media en op blogs. Er lijkt een sfeer te ontstaan waarin het bon ton wordt Marokkanen de schuld van allerlei maatschappelijke problemen te geven. Het is gemakkelijk media en politici te vinden die Marokkanen als groep durven weg te zetten. Dat is tegenwoordig politiek correct. Veel moeilijker is het politici of opiniemakers te vinden die het durven op te nemen voor het overgrote merendeel van de Marokkanen die het wel goed doen in de Nederlandse samenleving."

Het AMF roept politici, media en vertegenwoordigers en maatschappelijk instanties op zich te concentreren op feiten en niet door speculatie de polarisatie tussen groepen te vergroten.

Whatsapp