Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Sneijder opnieuw grote man bij Nederland

2 juli 2010, 19.55 uur · Aangepast 2 juli 2010, 22.11 uur

Nederland mag gaan geloven in de wereldtitel.

In het Nelson Mandela Bay stadion van Port Elizabeth boekte Oranje vrijdag in de kwartfinale van het WK in Zuid-Afrika een historische zege op Brazilië, 2-1. Wesley Sneijder was de grote man. De ster van Inter deed wat hij had beloofd. Hij besliste de wedstrijd.

Evenals op de WK's van 1994 en 1998 kwam Nederland tegen de gigant uit Zuid-Amerika op achterstand. Na tien minuut dook Robinho vrij op voor Maarten Stekelenburg. Na een pass dwars door het midden van Felipe Melo schoot hij de bal ineens achter de doelman van Oranje.

Brazilië had in de eerste fase verder kunnen uitlopen. Na bijna een half uur schoot Juan, nota bene de centrale verdediger, van dichtbij maar net over na een voorzet van Dani Alves. Even later redde Stekelenburg heel knap bij een schot van Kaka. Vlak voor rust werd de Nederlandse defensie uitgespeeld en Maicon op rechts vrijgespeeld. De back schoot in het zijnet.

Misschien speelde Brazilië aanvankelijk wel zoals Oranje dat zo graag zou willen. Controle achterin, vastberaden, zonder twijfel. De creatieve geesten voorin staan er altijd, als het moet. Robinho was soms onnavolgbaar, Kaka bij vlagen van pure klasse. De spelers van Nederland die dat ook in zich zouden hebben waren minder aanwezig.

Toch kwam Nederland, met André Ooijer op de plaats van de geblesseerde Joris Mathijsen, evenals in de twee vorige edities op het WK tegen Brazilië terug. Dit keer totaal onverwacht. Een voorzet van Wesley Sneijder werd verkeerd beoordeeld door de Braziliaanse defensie. Felipe Melo raakte de bal nog even met het hoofd en passeerde zijn eigen doelman, Julio Cesar.

De toevalstreffer hielp Oranje over het dode punt. Sneijder stond op en trok het spel naar zich toe. De ster van Inter maakte zelf de 2-1. Arjen Robben nam de hoekschop, Dirk Kuijt verlengde, Sneijder scoorde. Voor het eerst sinds 1974 stond Oranje op een WK voor tegen Brazilië. Vervolgens kreeg Felipe Melo rood. De man van het eigen doelpunt trapte na, tegen Robben. Brazilië kwam de tegenslagen niet meer te boven.