Start van hoofdcontent

Stad

nl

VVD wil preventief fouilleren in West

6 juli 2010, 20.35 uur · Aangepast 8 juli 2010, 12.40 uur

Naar aanleiding van alle geweldsincidenten wil de VVD dat preventief fouilleren mogelijk wordt in stadsdeel West en Nieuws-West.

De partij vindt het raar dat ondanks veel wapenincidenten preventief fouilleren nog niet mogelijk is. Afgelopen weekend vonden er maar liefst twee schietpartijen plaats en voor de VVD is daarmee de maat vol.

Vrijdagavond liep een caferuzie uit de hand, met als gevolg een dode en twee zwaargewonden.  Voor het oog van veel mensen werden in de Theodorus Dobbestraat uiteindelijk drie mensen neergeschoten. Afgelopen zondag was het raak in de Baarsjes. Een groep mannen kreeg ruzie in de Van Kinsbergenstraat en daarbij werd over en weer geschoten.

Het gerenommeerde Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, die jaarlijks een evaluatie maakt van de wapenincidenten, beveelt al sinds 2007 aan om preventief fouilleren in te voeren. Dit zou zorgen voor een sterke daling van het aantal geweldsincidenten. Maar oud-burgemeester Cohen was hier altijd tegen.Het is afwachten wat het standpunt wordt van de nieuwe burgemeester Van der Laan.

De gemeente heeft laten weten te wachten op het nieuwste rapport van het instituut, dat wordt in september verwacht.  Naar aanleiding daarvan wordt er besloten of preventief fouilleren ook in West wordt ingevoerd.