Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grondige inspectie vaarroute Oranje

8 juli 2010, 15.42 uur · Aangepast 9 juli 2010, 16.37 uur

De geplande route voor de rondvaarttocht van het Nederlands elftal komende dinsdag is donderdagmiddag aan een grondige inspectie onderworpen.

Volgens een woordvoerder liggen op het traject negen woonschepen, die allemaal bezoek hebben gekregen van gemeentemedewerkers. De bewoners werden geïnformeerd over de plannen voor de triomftocht dinsdag. Daarnaast werd de staat van de boten in kaart gebracht. "Zo kunnen we, mocht er onverhoopt schade ontstaan, de kosten proberen te verhalen op de daders", aldus de woordvoerder.

Als Oranje wereldkampioen wordt, verwacht de gemeente een miljoen feestvierders bij de huldiging van dinsdag. "Overlast helemaal uitsluiten lukt niet met een miljoen mensen in de buurt, maar we proberen het wel zo veel mogelijk te beperken.'' Daarvoor treft de stad enkele maatregelen, zoals de inzet van extra toezichthouders en politiemensen in de nabijheid van de boten."

De gemeente heeft donderdag de voorlopige route nagelopen en gecontroleerd op eventuele knelpunten. De schouw heeft vooralsnog geen onoverkomelijke hindernissen aan het licht gebracht. Piet Dekker, woordvoerder van de Vereniging Schepen Binnenstad Amsterdam heeft echter nog niets van de gemeente gehoord. Wat hem betreft is de gemeente verantwoordelijk voor eventuele schade aan boten. "Als de gemeente denkt dat ze dit goed kan organiseren, ga ik er vanuit dat het goed komt en dat de bewoners schadeloos worden gesteld. Amsterdam geeft een feestje; dan hoeven wij niet op te draaien voor de kosten.''