Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam tijdens huldiging op slot

10 juli 2010, 13.26 uur · Aangepast 12 juli 2010, 13.35 uur

De autoriteiten verwachten dinsdag zoveel mensen bij de huldiging van het Nederlands elftal, dat ze op bepaald moment kunnen besluiten om geen mensen meer toe te laten tot het centrum van Amsterdam.

In een vertrouwelijke brief aan alle burgemeesters laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat de verwachting is "dat op enig moment geen publiek meer toegelaten kan/mag worden in het centrum van Amsterdam."

Het moment dat de stad "vol" is, zal tijdig aangekondigd worden, aldus het ministerie. Het heeft vanaf dat moment dus geen zin meer om naar Amsterdam af te reizen. Naast deze maatregel wordt ook onderzocht of het mogelijk is "personenvervoer richting hoofdstad op dat moment überhaupt te blokkeren."

Verder roept de gemeente voetbalfans die dinsdag bij de huldiging van Oranje in Amsterdam willen zijn, zo mogelijk al op maandag naar de stad te komen en pas op woensdag weer te vertrekken. Zij kunnen dan bij vrienden of in een hotel blijven slapen.

De stad hoopt dat door de oproep niet alle feestvierders tegelijkertijd op dinsdag naar de stad komen. Daardoor zal de drukte op de wegen en in het openbaar vervoer kleiner zijn.

Eerder liet de gemeente al weten dat het niet mogelijk is de eventuele rondvaart over de grachten te volgen per bootje.