Start van hoofdcontent

Stad

nl

Homo's weggepest uit straat in West

14 juli 2010, 19.17 uur · Aangepast 21 november 2011, 12.06 uur

In één en dezelfde straat in West zijn de afgelopen maanden al zeker drie homo's en lesbiennes verbaal of fysiek aangevallen.

Omdat alle betrokkenen bang zijn voor escalatie, noemen we bewust niet de straat waar het geweld zich afspeelt.

Eén lesbienne die in de straat woont zegt dat ze diverse malen is lastiggevallen, maar veel vaker wordt ze uitgescholden of bespot. De daders staan altijd bij een groep jongeren die in de buurt hangt.

De slachtoffers durven meestal geen aangifte te doen maar de lesbienne belde wel elke keer met de politie. Daar werd volgens haar zeer verschillend gereageerd.

Een andere man die in de straat woont zegt dat hij in elkaar is geslagen en beroofd vanwege zijn seksuele geaardheid. Hij wil niet op camera en doet geen aangifte uit angst voor represailles. Want, zo betoogt hij, "dan staan de daders na twee weken weer op straat en ben ik niet beschermd". Hij denkt dat de politie zijn anonimiteit niet kan garanderen.

Een derde stel dat in de straat woont zou volgens verschillende buren het getreiter zat zijn en besloten hebben te verhuizen. Ook zij zouden aangifte als zinloos beschouwen. Omdat dit stel op vakantie is konden we dat van hen niet bevestigd krijgen.

De politie laat weten dat er op dit moment een onderzoek aan de gang is naar de groep waar het om gaat en dat er zeker aanhoudingen zullen volgen. Ook van de aangifte van de lesbienne zal werk worden gemaakt.

De PVV heeft inmiddels kamervragen gesteld aan de minister van Justitie en aan de minister voor Wonen, Wijken en Integratie.