Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bejaarde verdrinkt bij verpleeghuis

16 juli 2010, 18.21 uur · Aangepast 19 juli 2010, 13.21 uur

Een bejaarde man is twee weken geleden verdronken, nadat hij zomaar weg kon lopen uit een gesloten afdeling van een verzorgingshuis in Slotervaart.

Familieleden van andere bewoners uit het verzorgingshuis, dat onder zorginstelling Cordaan valt, zijn furieus op Stichting Cordaan. Volgens hen houdt Cordaan veel te weinig toezicht op de, vaak demente, bewoners.

Woensdag 30 juni liep de 77-jarige man weg uit het verpleeghuis in Slotervaart. Hij kon zomaar het pand verlaten, terwijl hij op een gesloten afdeling zit. De man werd als vermist bij de politie opgegeven. Twee dagen later, op vrijdag 2 juli, werd zijn lichaam teruggevonden in het water dat grenst aan het verzorgingshuis.

Waarom de man zomaar het verpleeghuis kon uitlopen is nog steeds onbekend. Stichting Cordaan, waaronder het verpleeghuis valt liet aan AT5 wel het volgende weten: "Het verpleeghuis laat extern onderzoek verrichten naar de vraag hoe de man het verpleeghuis heeft kunnen verlaten. In afwachting van de uitkomsten van dit  onderzoek  zijn op de desbetreffende afdeling aanvullende maatregelen genomen." Een van die maatregelen is dat er aan de achterkant van het verpleeghuis inmiddels een aantal hekken zijn geplaatst. 

De politie heeft de dood van de man bevestigd. Familieleden van andere bewoners van het verpleeghuis hebben inmiddels ook contact gezocht met AT5. Zij vertellen dat er structureel te weinig personeel rondloopt op de desbetreffende afdeling van Cordaan en dat bewoners aan hun lot worden overgelaten.