Stad

NL
V

Steun aan koranschool omstreden

20 juli 2010, 16.02 uur · Aangepast 21 juli 2010, 19.13 uur

Een subsidie aan een weekendschool op Islamitische grondslag van stadsdeel Centrum heeft geleid tot schriftelijke vragen van de VVD.

Het gaat om een bedrag van 8000 euro dat volgens VVD deelraadslid Stefan de Bruijn bedoeld is voor koranlessen en lessen in de Arabische taal aan de weekendschool Iqraa. De school is gevestigd in het gebouw van de Brede School op de Kleine Wittenburgerstraat. De Bruijn vindt het onduidelijk in welke mate de subsidie voor Iqraa de integratie en participatie zou bevorderen.
 
Het vorige bestuur van de deelraad had een subsidieverzoek van de koepelorganisatie waar de school onder valt in april afgewezen. De nieuwe deelraad heeft nu dus alsnog besloten subsidie te geven voor activiteiten van Iqraa.

De Bruijn zegt het onjuist te vinden dat religieuze lessen door de overheid betaald worden omdat daarmee de scheiding van kerk en staat in het geding is. Hij heeft er schriftelijke vragen over gesteld aan het stadsdeelbestuur.

Een woordvoerder van het stadsdeel zegt in het Algemeen Dagblad dat de subsidie niet voor de koranlessen wordt gegeven, maar omdat de school bijdraagt aan de integratie. "Het gaat om een weekendschool die is opgericht door moeders met een Marokkaans-islamitische achtergrond." De subsidie is eenmalig, voor structurele subsidie moet de school aantonen dat er ook in de toekomst genoeg aandacht voor participatie is.