Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax loopt Johan Cruijff Schaal mis

31 juli 2010, 23.59 uur · Aangepast 3 augustus 2010, 15.34 uur

Ajax is er zaterdag niet in geslaagd de vijftiende editie van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal te winnen. Na de wedstrijd spraken wij Toby Alderweireld en de nieuwe nummer 9 Mounir El Hamdaoui, die nog geen speeltijd kreeg.

Voor Ajax werd in meerdere opzichten een pijnlijke wedstrijd. De Amsterdammers gingen niet alleen met 1-0 onderuit tegen de landskampioen, maar verloren ook twee belangrijke spelers. Topschutter Luis Suarez werd met rood weggestuurd en mist daardoor hoogstwaarschijnlijk de competitiestart, Eyong Enoh ging geblesseerd van het veld.

Twente bezorgde de nieuwe trainer Michel Preud'homme een geslaagd debuut door voor het eerst in de historie de Johan Cruijff Schaal te winnen. Luuk de Jong maakte al na acht minuten het enige doelpunt.

Over de krachtsverhoudingen tussen de twee beste clubs van afgelopen seizoen viel nog weinig te zeggen. Voor Ajax betekende de strijd om de Johan Cruijff Schaal vooral een hinderlijke onderbreking tussen de twee belangrijke Champions League-wedstrijden tegen PAOK in. De ploeg van Jol moet woensdag in Thessaloniki vol aan de bak om in de race te blijven voor een felbegeerde plek in het hoofdtoernooi. Mede daarom startte Ajax niet met het elftal waarmee Jol de competitie in wil gaan.

Urby Emanuelson begon op de bank, net als de licht geblesseerde Miralem Sulejmani. Mounir El Hamdaoui bleef ook buiten de ploeg. De Marokkaan zette vrijdag dan eindelijk zijn handtekening, waardoor Jol zijn gewenste spits binnen heeft. El Hamdaoui is woensdag tegen PAOK nog niet speelgerechtigd en dus staat Sulejmani dan waarschijnlijk weer in de basis. Tegen Twente gaf Jol de voorkeur aan Hyun-jun Suk.

De jonge Zuid-Koreaan speelde echter ongelukkig en bleef na rust achter in de kleedkamer. Op dat moment had Ajax al drie forse tegenslagen moeten incasseren. Vroeg in de wedstrijd viel Enoh geblesseerd uit. Het is de vraag of de middenvelder op tijd fit is voor woensdag. In de achtste minuut kwam Twente op voorsprong door een fout achterin bij Ajax. Maarten Stekelenburg wilde de bal uittrappen op Gregory van der Wiel, maar zag daarbij Luuk de Jong over het hoofd. De attente spits profiteerde dankbaar: 0-1.

Vlak voor rust moest Ajax ook nog eens verder zonder aanvoerder Suarez. De zichtbaar geïrriteerde Uruguayaan ging hard door op de benen van Cheick Tioté en kreeg daarvoor de rode kaart van scheidsrechter Kevin Blom, met gevolgen voor de competitie.

FC Twente, nog zonder de aankopen Marc Janko, Roberto Rosales en Nacer Chadli, voetbalde bij vlagen heel aardig. Theo Janssen raakte de onderkant van de lat, Bryan Ruiz en De Jong stuitten in kansrijke positie op Stekelenburg. Tegen tien Ajacieden kwam de zege na rust niet meer in gevaar.