Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam krijgt grootste Gay Pride ooit

1 augustus 2010, 20.54 uur · Aangepast 21 november 2011, 16.11 uur

De Gay Pride zet Amsterdam vanaf zondag weer een week lang op stelten. Het homofestival bestaat dit jaar uit meer dan driehonderd activiteiten. Daarmee is deze vijftiende editie van het evenement de grootste tot nu toe.

Het thema van de Pride is dit jaar Celebrate! Het traditionele hoogtepunt is net als altijd de botentocht door de grachten. Zaterdag 7 augustus varen vanaf 13.30 uur tachtig boten vanaf het Westerdok naar de Amstel. De zogeheten Europe Pride boot, met daarop leden van het Europees Parlement, opent de parade. Voor het eerst vaart er ook een boot mee met joodse opvarenden mee.

Naast de botenparade zijn er tijdens de Gay Pride allerlei andere dingen te doen, van culturele bijeenkomsten tot debatten. Natuurlijk draait het festival ook om feesten. Op vrijdag en zaterdag zijn er openluchtfeesten op onder meer de Zeedijk, aan de Amstel en de Reguliersdwarsstraat.

De Pride trapt zondag af met verschillende activiteiten. Zo is er een debat over wat Nederland kan doen aan de situatie van homoseksuelen in Afrikaanse landen en een discussiemiddag over migrantenvrouwen en hun seksualiteit.