Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Dode man had banden met topcriminelen'

4 augustus 2010, 16.00 uur · Aangepast 5 augustus 2010, 15.33 uur

Clyde de Jezus die woensdagmiddag in de Bestevaerstraat in West omkwam bij een vermoedelijke liquidatie zou banden hebben met enkele grote jongens uit de Amsterdamse onderwereld.

De man werd rond 12.15 uur meerdere keren beschoten en overleed ter plekke. De Jezus was een grote jongen in de groep rond Boneka Belserang. Die werd vorig jaar vermoord aangetroffen op een bouwterrein aan de Persant Snoepweg in Leiderdorp.

Belserang schoot in 2005 geleden in een parkeergarage in de Reguliersdwarsstraat na een ruzie de lijfwacht van een andere crimineel dood. Hij kreeg daarvoor negen jaar cel, maar omdat in hoger beroep de straf werd verlaagd, kwam hij vervroegd vrij.

In 2006 werd Belserang gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Martin Hoogland. De oud-politieagent was in het criminele milieu beland en heeft onder andere de moord op maffiabaas Klaas Bruinsma op zijn geweten. Hij werd in 2004 toen hij op verlof was tijdens detentie in Hoorn doodgeschoten. Belserang kwam echter vrij wegens gebrek aan bewijs. Op het moment van de moord zat hij thuis met elektronisch huisarrest. Vreemd genoeg was er alleen net een storing op het moment dat Martin Hoogland werd vermoord.

Belserang was bevriend met de crimineel August Ajoeba. De twee waren samen op stap toen B.in januari 2005 de 31-jarige lijfwacht Rico-Flores Lopez met zijn eigen machinegeweer neerschoot. Ajoeba is nooit verdachte geweest in deze zaak omdat hij aantoonbaar had geprobeerd de ruzie die voorafging aan de schietpartij te sussen.

Belserang was een jeugdvriend van Gwennette Martha. Die wordt er onder andere van verdacht liquidaties te hebben uitgevoerd voor topcrimineel Willem Holleeder, ontsnapte vorig jaar uit de gevangenis van Heerhugowaard. Het misdaadprogramma Blauw maakte vorig jaar een reportage over hem. Inmiddels zit Martha weer vast.