Ajax klaart klus tegen PAOK Saloniki

5 augustus 2010, 00.44 uur · Aangepast 8 augustus 2010, 19.25 uur

Ajax is doorgedrongen tot de laatste voorronde van de Champions League.

De ploeg van trainer Martin Jol speelde in Thessaloniki met met 3-3 gelijk tegen PAOK Saloniki. Na de 1-1 in de ArenA vorige week was dat genoeg.

Ajax stond na 45 minuten nog met 1-0 achter door een treffer van Vieirinha. Wie anders dan Luis Suarez redde de Amsterdammers. De Uruguayaan bracht Ajax drie minuten na rust met een knappe individuele actie terug in de wedstrijd (1-1). Twee minuten later leverde hij de voorzet waaruit Siem de Jong scoorde. Rasmus Lindgren maakte in de 55e minuut uit een vrije trap de 3-1. PAOK kwam in blessuretijd nog wel op 3-3, maar op basis van het aantal gemaakte uitdoelpunten gaat Ajax door.

De nummer twee van Nederland heeft de miljoenen uit de Champions League meer dan hard nodig. Deelname aan het hoofdtoernooi zou de financiële zorgen van de clubleiding aanzienlijk verminderen. Het elftal van Jol leek aanvankelijk niet doordrongen van die boodschap. Ajax begon slap aan de wedstrijd, leed regelmatig knullig balverlies en maakte af en toe onverklaarbare fouten.

Gregory van der Wiel zette bijvoorbeeld met een foute terugspeelbal de Griekse spits Dimitris Salpingidis helemaal vrij voor Maarten Stekelenburg. Salpingidis schoot de bal onder de Ajax-keeper door, maar Stekelenburg wist de bal uiteindelijk op de doellijn toch nog te pakken.

Na een kwartier profiteerde PAOK wel van slecht verdedigen van Ajax. Van der Wiel en Suarez lieten Vieirinha ongedekt, waardoor de Portugees de bal uit een vrije trap van Olivier Sorlin tot in het doel kon verlengen: 1-0. Vieirinha dook halverwege de eerste helft nog een keer gevaarlijk op het in strafschopgebied, maar schoot de bal in de handen van Stekelenburg.

Ajax kon daar afgezien van een aardige openingsfase, met een schot op de bovenkant van de lat van Lindgren, weinig tegenoverstellen. Direct na rust leefden de Amsterdammers echter helemaal op, met dank aan Suarez. De aanvoerder maakte uit het niets de gelijkmaker, stelde daarna De Jong in staat te scoren en versierde de vrije trap waaruit Lindgren de derde treffer maakte.

Kort na het doelpunt van de Zweed verkleinde Salpingidis de achterstand van PAOK: 2-3. Een kwartier voor tijd stopte Stekelenburg een strafschop van Vladimir Ivic. In blessuretijd tekende Ivic alsnog voor de gelijkmaker, maar de noodzakelijke vierde treffer voor de Grieken bleef daarna uit.