Start van hoofdcontent

Stad

nl

Joyriden met graafmachines N/Zlijn

17 augustus 2010, 16.08 uur · Aangepast 19 augustus 2010, 10.14 uur

De afgelopen maanden heeft een groep jongeren meermalen na een avond stappen ingebroken op het bouwterrein van de Noord/Zuidlijn aan de Vijzelgracht. Daarbij gingen ze joyriden in de graafmachines die daar staan.

Dat meldt Het Parool dinsdag. "Na een avondje stappen ben ik met een groepje vrienden naar beneden gegaan. Dat was heel gemakkelijk. Het hek stond gewoon open en toen we de trap afliepen, stonden de machines daar klaar voor gebruik, met de sleutels erin", aldus een van de anonieme jongeren tegen Het Parool.

De krant heeft filmbeelden gekregen van een week geleden, waarop te zien is hoe de jongens- met een slok op- rondrijden op de machines.

Een woordvoerder van het projectbureau Noord/Zuidlijn laat aan AT5 weten geschrokken te zijn van het verhaal. Bij hem is slechts één geval van dit soort joyriden bekend en dat stamt uit mei. Hij betwijfelt of het echt vaker is voorgekomen.

Het projectbureau laat verder weten dat de hekken in principe altijd gesloten zijn en dat er bovendien een team van beveiligers is dat zo goed mogelijk toezicht probeert te houden. Maar ook dat het niet te doen is de bouwputten zo te beveiligen dat er nooit meer mensen naar binnen kunnen. 

Volgens de woordvoerder is het ook niet mogelijk om zomaar schade aan te richten aan het miljardenproject. "De wanden in het station zijn bevroren, dus die maak je niet zomaar kapot met een graafmachine."

Vorige maand werd bekend dat de aanleg van de Noord/zuidlijn nog eens 15 miljoen euro duurder wordt. De extra kosten komen door veiligheidsmaatregelen die worden genomen bij de bouw van station Vijzelgracht. Om te voorkomen dat de ondergrond openbarst en het grondwater omhoog komt, wordt onder verhoogde luchtdruk gegraven.