Ajax speelt gelijk in Kiev (1-1)

18 augustus 2010, 00.42 uur · Aangepast 20 augustus 2010, 20.17 uur

Ajax heeft dinsdagavond de uitwedstrijd in de laatste voorronde van de Champions League bij Dinamo Kiev met een gelijkspel afgesloten (1-1).

Jan Vertonghen kopte Ajax in de 57e minuut op voorsprong. Oleg Goesev maakte in de 66 minuut gelijk.

De spelers van Ajax wisten dinsdagavond na de uitwedstrijd bij Dinamo Kiev niet of ze moesten juichen of balen. Met 1-1 gelijkspelen in Oekraïne is geen slecht resultaat als je een week later nog een keer tegen dezelfde tegenstander in de ArenA mag voetballen. Maar Ajax verspeelde een voorsprong van 0-1 terwijl de tegenstander door de rode kaart van Denis Garmasj nog maar met tien man speelde.

Voor eigen publiek wacht Ajax nog een zware opgave. De counterspecialisten van Dinamo Kiev bewezen de afgelopen jaren op het allerhoogste niveau wel vaker dat ze vooral in uitwedstrijden levensgevaarlijk zijn.

Trainer Martin Jol was dit seizoen nog niet tevreden over de defensie van zijn ploeg. Ajax incasseerde tegen PAOK Saloniki, FC Groningen en Vitesse maar liefst acht tegentreffers. De verdedigers waren vooral kwetsbaar als de tegenstander de ballen hoog voor het doel trapte. Jol koppelde daarom niet Toby Alderweireld maar de kopsterke Oleguer aan Jan Vertonghen in het centrum van de defensie.

De dertigjarige Catalaan kan aardig koppen maar eindigt bij sprintwedstrijdjes op de training altijd in de achterhoede. Hij had in de twaalfde minuut dan ook geen antwoord op een versnelling van Andrej Sjevtsjenko, die de bal via het hoofd van Vurnon Anita bijna in het doel werkte. Ajax had het moeilijk in de openingsfase, maar was in de 22e minuut dicht bij de openingstreffer. Mounir El Hamdaoui combineerde met Luis Suarez, die de bal via de handen van doelman Maxim Koval naast schoot. Suarez verzuimde in de 28e minuut op zijn beurt de volledig vrijstaande El Hamdaoui aan te spelen. De aanvoerder uit Uruguay ging voor eigen succes en schoot opnieuw naast.

Dinamo Kiev raakte verder in de problemen nadat Denis Garmasj in de 56e minuut een harde overtreding op Jan Vertonghen maakte. Scheidsrechter Massimo Busacca gaf de middenvelder zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Garmasj was nog niet in de spelerstunnel of Vertonghen had zijn ploeg op voorsprong gekopt (0-1).