Start van hoofdcontent

Stad

nl

"Peter la S. pleegde nog een moord"

20 augustus 2010, 09.25 uur · Aangepast 22 november 2011, 12.33 uur

De kroongetuige in het liquidatieproces Passage, Peter la S., heeft meer moorden gepleegd dan hij aan het Openbaar Ministerie heeft toegegeven.

Dat hebben twee anonieme getuigen van de verdediging verteld, meldde het NOS Journaal donderdag op basis van hun verklaringen. De getuigen zouden twee kennissen van La S. zijn.

Eerder tijdens het proces werd al duidelijk dat deze getuigen, F1 en F3, zeiden wetenschap te hebben van het feit dat La S. nóg een moord heeft gepleegd, los van die op vastgoedman Kees Houtman op 2 november 2005, die hij heeft bekend. Dat hebben ze nu formeel verklaard. De kroongetuige zou een man in een loods hebben doodgeschoten. Ook zeggen de beide getuigen dat La S. in zijn verklaringen in het liquidatieproces op onderdelen heeft gelogen.

Het Amsterdamse parket heeft de inhoudelijke deal met La S. gesloten: de kroongetuige zou een gehalveerde strafeis krijgen in ruil voor zijn voor de overige verdachten belastende verklaringen. Die verklaringen vormen het hart van het bewijs tegen de verdachten in deze zaak. Als door de verdediging aan de beweringen van La S. getornd kan worden, staat de bewijsvoering van justitie en dus de strafzaak op losse schroeven.